KFD
Nyheder

Internationale indtryk 6: Talenttrio og udvikler til Oslo

Så var det blevet lørdag den 15. september og dermed dagen, hvor vi (Jesper Løwe Press, Carsten Poulsen, Danny Vain-Nielsen, Erik Eriksen, Kenneth Egeberg og Kasper Darfelt) alle spændte ventede på, at det norske eventyr skulle begynde.

Velklædt trio stiller op til foto - Carsten, Jesper og Danny

Jesper Press og Danny Vain som dommere, Carsten som linjedommer, Eriksen som udvikler, imens Egeberg og Darfelt sneg sig med for at forhandle en svensk udvekslingsaftale i hus. Flyet var sat til afgang 9:55. Dette forhindrede dog ikke de 3 velklædte dommere i ambitiøst at møde op hele 3 timer før afgang.

Foran os ventede to opgaver i den norske 3. division. Den første opgave var et topopgør allerede kl. 15 lørdag mellem Ullern og Modum. Efter en blød flyvetur blev vi hentet i lufthavnen af Knut Westly og Jørn Thomas Smedsrud og kørt til det fremragende hotel. Efter en hurtig burgerfrokost på hotellet måtte vi hastigt gøre os klar til kampen.

Velklædt ankom vi til ”Ullern Kunstgress”, hvor vi i første omgang spejdede rundt efter omklædningsfaciliteter. Da det endelig lykkedes at spotte en Ullern-holdleder, fik vi tildelt et konferencelokale i deres klubhus, som vi skulle klæde om i, da de ikke var indehavere af omklædningsrum til dommere. Der var dog en vandhane i lokalet.

I omklædningsrummet

Banen var ikke overraskende en kunstgræsbane med sjove karakteristiske norske runde mål. Undertegnende fik ikke brug for skiundertøj. Sagt på godt norsk: ”Det var veldig veldig bra vær”.

De norske spillere var ikke vandt til at undershortsene skulle have samme farve som shortsene, og derfor var der overraskelse at spore over, at vi netop skulle undersøge dem der.

I gang kom vi og det viste sig hurtigt, at norsk fodbold bliver spillet på en anden måde end dansk. Langt flere fysiske dueller, pres allerede når forsvaret kører bolden rundt omkring eget straffesparksfelt, et langt mere dynamisk forsvar og utallige lange bolde fra forsvarszonen hen mod en bomstærk angriber. Teknisk småspil med finurlige driblinger var der ikke meget af. Kampen blev dog afviklet utrolig fair uden særlig meget brok og uden advarsler, mens undertegnende fik øvet sig i en norsk påtale til to spillere, der udelukkende talte islandsk og engelsk. Udover Eriksen, Egeberg og Darfelt blev kampen overværet af 52 andre tilskuere, der for de flestes vedkommende var tilfredse med en 1-0 hjemmesejr.

Efter kampen kørte vil tilbage til hotellet, hvor Eriksen gav sin udvikling under overværelse af Egeberg og Darfelt, der supplerede med fornuftige inputs.

Efter et yderst velfortjent (ganske langt) hvil linede nordmændene op til middag på Brasserie France, hvor også en svensk delegation – blandt andet bestående af purunge svenske dommere – deltog. For at beskrive maden kort: Udsøgt, velsmagende og delikat! Det var spændende at høre om, hvorledes de norske dommere er nødt til at flyve for at dømme fodbold samt hvordan de norske dommere faktisk er organiseret i fodboldklubber. Vi fandt ud af, at der også eksisterede fulde svenskere i Norge, mens der blev uddelt gaver og taler. Egeberg og Darfelt drøftede ivrigt med den svenske delegation om, hvorledes en mulig svensk udveksling kunne komme på tale.

Næste dag stod på turens højdepunkt: Lyn mod Askers reservehold på Frogner Stadion. Lyn er et tidligere tippeligahold, som gik konkurs og nu buldrer op gennem amatørrækkerne. Kampen spilledes dog først kl. 18, da Lyn gerne vil fastholde tippeliga-spilletidspunktet af hensyn til deres fans.

Fornemt dommerbesøg på museum - Her Tom Henning Øvrebø sammen med den danske delegation

Inden da bød dagen på en lille rundtur i Oslo og på et skibsmuseum, hvor vi lærte om Norges stolte tradition for opdagelsesrejsende. Vi endte til sidst med at spise middagsmad på Nobels Museums restaurant, hvor en udsøgt laks blev serveret.

Så var det ellers blevet tid til dagens kamp. Velklædte ankom vi til Frogner Stadion, hvor omklædningsfaciliteterne var i top. Tilskuere var der også. Hele 550 tilskuere havde fundet vej til stadionet som mest af alt mindede om Tårnby Stadion. Jesper havde fløjten, Carsten skulle tage sig af bænken, mens undertegnende til gengæld fik fornøjelsen af at være linjedommer lige foran en yderst medrivende fanskare, der pænt sang med hele kampen igennem. I Norge er det forbudt at sælge alkohol i forbindelse med fodboldkampe, hvilket medfører, at der kommer knap så mange spontane tilråb fra tribunen.

Flot stemning på og omkring kunststofbanen

Tilskuerne fik noget at glæde sig over, da Lyn endte med at vinde 4-0. Kampen forløb ligeledes uden den store dramatik, hvor Lyn blandt andet formåede at score 3-0-målet 6 sekunder efter, at Asker havde givet bolden op. To advarsler og en helt igennem fairspillet kamp.

Efter kampen stod den igen på god middag med tre norske repræsentanter på hotellet, hvorefter vi tog afsked med de norske værter og gik tidligt i seng, da vi skulle afsted med fly allerede 9:00. Selve udviklingssamtalen af Eriksen blev derfor først foretaget dagen efter, imens vi sad og ventede på flyet ved gaten. Igen var Egeberg og Darfelt altid god for efterfølgende kommentarer.

Tak for kampen - og tak for en god oplevelse!

Alt i alt må det konkluderes, at den norske dommerklub skal have kæmpe stor ros for en yderst vellykket ”Nordisk fotballdommer-forbrødring”, der var præget af stor kvalitet over hele linjen – lige fra middagen og rundturen til hotellet og selve fodboldkampene.

Stor tak til Jørn Thomas Smedsrud, Einar Braathen, Knut Westly, Espen Kallerud, Tor Arne Myhren og de andre nordmænd for at gøre dette muligt.

Danny Vain-Nielsen

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply