KFD
Jans Corner

Jans (ekstra) Corner: Tidsbegrænset udvisning ved advarsel

På baggrund af en række lokale drøftelser af, hvad der er den rette tolkning af den lokale regel med ti minutters udvisning ved advarsel, har dommerudvalget spurgt Jan Carlsen om input omkring et par situationer.

Det er blevet til denne ‘ekstra’ omgang med Jans Corner:

Advarsel = 10 minutters udvisning giver nogle gange problemer, fordi det kan være svært at overføre nogle problemstillinger fra særreglen på den rigtige fodboldlov.

Dette er – med ånden i fodboldloven i baghovedet – mit bedste bud på et par ting, som er blevet rejst i København de seneste uger:

• Må man aldrig anvende fordelsreglen ved en advarsel i en lokal kamp, fordi den medfører 10 minutters udvisning ?

Jo, det må man godt, og det kan endda være særdeles fornuftigt (ligesom i en ‘almindelig’ fodboldkamp). Det, som kan forvirre, er, at man normalt siger, at anvendelse af fordelsreglen er en absolut superundtagelse ved udvisninger og er reserveret de helt ekstreme tilfælde (spiller for næsten blankt mål e.l.). Pointen er, at man ved at bruge fordelsreglen kan risikere, at den pågældende spiller når at score inden næste spilstop. Nu skal man huske, at reglen i fodboldloven jo er møntet på røde kort, og det er klart, at retfærdighedsfølelsen bliver mere udfordret her, hvor der er tale om en grov forseelse.

En fornuftig udlægning i lokalkampe ville være at sige, at fordelsreglen snildt kan anvendes ved 1. advarsel til en spiller – men taler vi om 2. advarsel eller rent rødt kort, bør det være den absolutte undtagelse.

• Hvis en spiller tidsbegrænset udvises efter de passerede 35 minutter (i en seniorkamp), må han så ‘aldrig’ komme ind igen ?

Jo, det må han i princippet godt. Spørgsmålet bliver selvfølgelig kun aktuelt, hvis der spilles tillægstid. Hvis dommeren stopper uret under den tidsbegrænsede udvisning, lægges denne tid også til udvisningsperioden. Men det kunne jo tænkes, at tillægstiden stammede fra et stop, som var sket før spillerens udvisning. I det tilfælde skal spilleren naturligvis ikke straffes ekstra – og må komme ind igen efter sine 10 minutter udenfor.

Så med andre ord: En spillers udvisningsperiode er 10 minutter + den tid, som bliver lagt til i selve udvisningsperioden.

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply