KFD
Nyheder

Formandens blog: På samme hold!

I påsken skrev Jan Carlsen en af sine klummer under overskriften ”Dommerne er også et hold”. Selv om Jan derved henviste til, at en trio, kvartet eller sekstet under en kamp hjælpes ad med at træffe de rigtige afgørelser, så er overskriften lige så passende for det signal, jeg gerne vil sende med dette indlæg.

Siden det blev kendt, at aftalen med Umbro om at levere tøj til elitedommerne ville ophøre til sommer, og at Umbro som mærke lukker i Danmark, har vi i dommerkredse vidst, at det ville blive nødvendigt at skaffe en ny tøjleverandør til alle danske dommere.

Processen skal selvfølgelig inden en beslutning om en ny leverandør være grundig og saglig. Der skal sonderes muligheder, indhentes tilbud osv.

Den proces har der nu været rigtig god tid til at gennemføre.

Tilbage står alene at få truffet beslutningen om, hvilket tøjmærke danske fodbolddommere skal benytte i fremtiden. En fremtid der begynder allerede efter sommerpausen.

Netop fordi vi er et hold, hvor eliten har brug for bredden, og bredden har brug for eliten, så er det efter min mening oplagt, at vi søger at få en fælles løsning. En løsning der signalerer fællesskab. Viser, at eliten husker hvilket værdifundament og ophav bredden udgør for dem, og at bredden husker hvilke ’plakatsøjler’ og ’isbrydere’ eliten er for dem.

Jeg ved, at alle KFD’ere, elite som bredde, er helt enige om at støtte op om dette fællesskab. Og det glæder mig.

Jeg håber også, at de, der har ansvaret for elitedommernes forhandling om en kommende tøjaftale for dem, husker de samme principper.

De seneste to gange der er blevet indgået aftaler for eliten, har det været med mindre og i Danmark knapt så prøvede leverandører.

De tidligere aftaler betød, at leverandøren i et relativt stort omfang leverede gratis tøj og udstyr til elitedommerne årligt, og bl.a. yderligere gav hver elitedommer et rådighedsbeløb på mellem 3.000 kr. og 10.000 kr. at handle for pr. år. Dette skete, fordi leverandøren håbede på samlet at tjene på det store salg til alle breddedommere i Danmark.

Desværre har de seneste to aftaler vist, at vægten af de forpligtelser aftalerne har pålagt leverandøren, har fået de to tidligere leverandører (Dinsport og Umbro) til at kollapse. De har ikke haft størrelsen og kræfterne til at kunne bære aftalerne igennem.

Det har derfor nu to gange betydet, at alle dommere skal skifte tøjleverandør.

For elitedommerne er katastrofen til at overse, da de typisk har fået en startpakke gratis og får sponseret en løbende opdatering af arsenalet. Men for breddedommerne betyder det en større investering i nyt tøj ’helt fra bunden’.

Det er mit klare håb, at elitedommernes forhandlere ikke vælger endnu engang at indgå en ’tung’ aftale med en for ’let’ leverandør. Risikoen for, at bredden derved igen kommer til om få år at skulle udskifte hele garderoben er slet og ret for stor, hvis bredden hopper med på samme vogn!

Jeg håber i stedet, at elitedommerne kan nøjes med bare lidt mindre end de plejer, så fællesskabet som helhed til gengæld kan få meget mere, i form af fremtidig sikkerhed for leverance, ens dommertøj og signal om sammenhold i fællesskabet. Elite og bredde skal ikke være ’os og dem’. Elite og bredde skal være ’vi’!

I KFD har vi allerede en aftale på plads med et anerkendt og stabilt tøjmærke. Vi opnår ganske klækkelige rabatter på diverse startpakker, så den enkelte dommer ikke rammes helt så hårdt økonomisk som ellers kunne være tilfældet. En breddedommers indtjening på 200 kr. for en kamp er trods alt slet ikke at sammenligne med en elitedommers indtjening på kr. minimum 1.300 kr. og op til kr. 10.300 for en kamp (som ganske vist skal beskattes, men modsat er deres udgifter til fx tøj fradragsberettiget).

Hvis elitedommerne denne gang får en aftale på bare nogenlunde samme vilkår som bredden, med den samme leverandør og gode rabatter til alle på grund af volumen, så holder vi fast i fællesskabet. Vi får fx ikke tvunget de breddedommere, der skal deltage i elitekampe i 1. og 2. division, i ungdomsrækkerne, og i ligaen og 1. division for kvinder, til at have to gange udgifter til tøj, eller alternativt måske helt melde fra til disse kampe. Vi får vist, at vi er en samlet enhed, der bakker op om og har brug for hinanden.

Vi dommere er også et hold, og lad os derfor hjælpes ad med at træffe den rigtige afgørelse…

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply