Nogle gange skal man overveje om man vil hoppe ud i et eventyr, og det valgte Kristian Brkic at gøre ved at tage til Australien. Vi har hos fodbolddommer.dk haft fat i Københavnsserie-dommeren.
For Kristian var det uddannelsen som Eksportingeniør på DTU, der gav ham muligheden for at tage turen rundt på den anden side af kloden. ”Alle studerende får muligheden for at tilbringe et semester i udlandet – hvis man altså er kvalificeret nok. Jeg søgte om at komme til Australien, da jeg aldrig havde været der før og for at få prøvet nogle grænser af. Jeg blev optaget på The University of Adelaide og så startede rejsen og oplevelsen ellers bare.”
En mulighed bringer oftest andre med sig, for Kristian besluttede tidligt, at han ville pakke dommertøjet med til Australien. ”Siden jeg ikke kunne undvære dommergerningen, tog jeg kontakt til det Sydaustralske Fodboldforbund (FFSA), hvor min kontaktperson var Stephen Toth. Ham kunne jeg stille mine spørgsmål til, og da jeg ankom havde vi et møde, hvor jeg blev introduceret til deres version af DBUnet, den australske version af fodboldloven samt andet praktisk. Det blev til 17 kampe under mit ophold, med State League 1 Men, svarende til 2. division, som det højeste jeg fik lov at dømme.”
Noget af det som Kristian fik oplevet var de små, men spændende forskelle der er på at være fodbolddommer i Danmark og i andre lande. ”Fodbold er jo fodbold uanset hvor i verden man er. Der var ikke den helt store forskel, men man skulle lige tilvænne sig, at alt er på engelsk og så er de lidt mere large med sprogbruget end vi er vant til herhjemme. Så det var bare med at hoppe på vognen, og ikke føle sig stødt eller overrasket alt for hurtigt.
En ting jeg var meget overrasket over var sikkerheden omkring kampene. Hvert klubhus har en bane foran med en masse indhegning. Udover spillere angiver både udehold og hjemmehold også groundstewards, altså baneansvarlige, der sørger for afhentning af boldene, at ingen træder ind på banen, og følger dommerne til og fra banen, både ved halvleg og efter kampen. Det fik mig til at spørge mine dommerkolleger om der var mange overfald, hvor de bare grinede og svarede: Slet ikke! Det er noget fodboldforbundet har indført så der ikke opstår noget ballade, men det er aldrig sket før – og især ikke overfor dommere.”
I sidste ende er det hele endt ud i en rigtig positiv oplevelse for Kristian, der tager en masse med i bagagen. “Jeg har helt klart lært en masse, og jeg har fået en masse ud af det som dommer også. Det er så fedt at få oplevet en helt ny kultur og så bare få testet sine kompetencer af. Jeg er også blevet udviklet i enkelte kampe, så det har helt klart gavnet mig og været det hele værd. Jeg er enormt overrasket over så stort et sammenhold og fællesskab dommerne har i Australien, og beæret over at jeg så hurtigt blev inkluderet i det fællesskab. Jeg kom som en helt fremmed med anden baggrund og andet dommertøj, da de dømmer i Adidas, men dette var slet ikke til gene. De så mig som deres dommerkollega og der var ikke på et tidspunkt, hvor de tvivlede på mine evner som dommer.
Generelt er australiere meget åbne, generøse og snaksaglige, så der var altid noget at tale om, og de var bestemt interesserede i at høre mere om Danmark og hvordan vi dommere har det i København.”
Sidst men ikke mindst rettede Kristian en tak, til dem der har hjulpet med at få det hele til at gå op. “Det har helt klart været oplevelsen værd for mig, både som studerende, men helt klart også som dommer. Det har været en lidt længere proces for at kunne realisere min drøm at dømme i Australien, men i samarbejde med min mentor Darko, vores formand Ruben og Kenneth inde hos DBU København, så blev min mulighed realiseret.”
Velkommen tilbage Kristian. Vi glæder os til igen at se dig på de københavnske baner.