KFD
Nyheder

Nikkede skaller og engelske headset

Jonathan Bak Dragsted trio samarbejde
Jonathan sammen med de engelske linjedommere

I dag skal vi, igen igen, have lidt anekdoter. Vi bringer i dag historier og input fra Jonathan Bak Dragsted og Kristian Brkic.

Jonathan Bak Dragsted blev dommer i januar 2010. Her stod en KFD’er klar efter dommereksamen var bestået. “Jeg blev meldt ind i KFD umiddelbart efter at jeg bested teorieksamen på det der dengang hed KBU’s kontor (nu DBU København). Det var tilbage i januar 2010. Det var Torben Jensen, som stod og spurgte om de nye dommere ville meldes ind.” 

Siden er det gået hurtigt for Jonathan. “Jeg er pt. indrangeret i Danmarksserien og medlem af DBU’s Talentdommergruppe, som består 9 dommere fra hele landet. Derudover får jeg også lov til at være linjedommer i 2. division og i Pokalturingen. Jeg har også været vejleder for to nye dommere og håber at få tid til at blive vejleder igen til foråret.”

Det er da også blevet til nogle oplevelser for Jonathan, der blandt andet har været på Talentdommerkursus 3 i Lyngby denne sommer. Det var dog fra Talentdommerkursus 2 Jonathans indtil nu bedste oplevelse kom fra. “Den kamp jeg husker for det bedste er en kamp jeg dømte på den dansk-engelske exchange i Liverpool. Her dømte jeg en kamp, hvor vi fik lov til at træne brugen af headsets. Det var helt vildt fedt, at vi igennem kampen løbene kunne give og modtage inputs, som gjorde kampafviklingen helt optimal. Den konstante kontakt med mine to engelske linjedommere var ufatteligt brugbar. Den kamp jeg husker for det værste var en kamp lørdag morgen. Jeg havde angivet fravær på DBUnet, fordi jeg skulle til gymnasiefest dagen før.”

På vej til DS har Jonathan fået en input fra nogle andre KFD’ere og det var da også dem der kom på banen da vi spurgte hvilke dommerfaglige personer Jonathan har været inspireret af. “Der er allerede flere dommere, som har været store inspirationskilder for mig. Først og fremmest skal nævnes Casper Thorsøe, som var min vejleder i det første halve år af min dommerkarriere. Han gav mig en masse gode inputs til, hvordan jeg hurtigt kunne udvikle mig som dommer. Han ligger jo selv pt. i 1. division, så det var nok ikke helt dumt at lytte til ham. Udover Casper, så har David Vang bidraget ufatteligt meget til min udvikling, da han har været min mentor i KFD’s Talentprogram siden programmet startede i 2012. Derudover bidrager Kenn Hansen også med meget inspiration. Han har nogle metoder at arbejde med dels sine linjedommere, dels kampens spillere, som det ville være fedt at kunne efterligne. Slutteligt må nævnes Collina, som stort set kunne lede fodboldkampe med øjnene.”

Udover at have dommerfaglige favoritter har Jonathan også enkelte dommere han har nydt at se i fjernsynet. “Jeg synes generelt, at de internationale dommere dømmer rigtig godt. Det er svært at sige hvem der er dén bedste, men både Collina, Webb og Rizzoli har gjort det rigtig godt.”

Vi spurgte Jonathan hvad han især synes KFD bidrager med. “Jeg synes KFD er en kæmpe styrke for de københavnske dommere. Dels har vi et Traineeprogram, som tager sig rigtig godt af de nye dommere, dels har vi et Talentprogram, som tager sig rigtig godt at de lidt mere etablerede dommere, som gerne vil frem i rækkerne. Jeg synes også, at KFD generelt er gode til at afholde sociale arrangementer med dommerfagligt indhold, som henvender sig til alle KFD’ere.“

Og sidst spurgte vi hvad dommerklubben har betydet for Jonathan. “For mig har medlemsskabet af KFD været guld værd. Jeg har allerede haft nogle kæmpe oplevelser som dommer, som har været gjort mulige gennem KFD. Derudover giver dommerklubben også et socialt netværk, som er ekstremt vigtigt i en verden, hvor rigtig mange står på egne ben hver eneste weekend.”

 

Kristian Brkic der også er medlem af Talentprogrammet
Kristian Brkic der også er medlem af Talentprogrammet

Kristian Brkic har været dommer i 3,5 år og medlem af KFD i 3 år og er som han selv siger det: “Enormt stolt af at være medlem!”. For Kristian startede det hele dog lidt uambitiøst. “Det hele startede faktisk som en hobby, som jeg ikke rigtig tog seriøst – selvfølgelig var jeg seriøs med at dømme kampene, men havde ikke rigtig nogle ambitioner omkring dette. Det kom først senere, da jeg fik lidt erfaring og stødte på en kendt person – faktisk fra KFD, som så en masse potentiale i mig og sagde at jeg kunne nå langt – og dette tog jeg med mig til overvejelse. Jeg fulgte rådene og satte mig en masse mål for, hvordan jeg kunne blive bedre og udvikle mig som dommer, og alt dette er takket været Darko Haramija. Darko kunne jo sagtens lade vær med at komme og se mine kampe – men netop fordi han gjorde en indsats, så er det på grund af ham, at jeg er nået her hvor jeg er i dag, nemlig serie 2 – det kan jeg slet ikke takke ham nok for.” Det blev på den måde Darko der introducerede Kristian for KFD. “Darko repræsenterede KFD utrolig godt, så jeg valgte at hoppe med på vognen og jeg må sige, at det var helt klart en fantastisk modtagelse man fik – af daværende formand Bjarne Nigaard, som var utrolig åben for, at så ung en dommer som mig, kunne være medlem af KFD.”

Efter tilmeldingen til KFD kom der gang i nogle flere opgaver på højere niveau. “Ligeså snart jeg rykkede ind hos KFD, blev jeg udfordret med en Serie 3 kamp – min debut i en seriekamp overhovedet. Selvfølgelig var Darko ude og se på mig. Han har været min støtte helt fra start af – og er det fortsat. I denne kamp blev jeg udfordret på mange punkter, specielt da jeg skal udvise en spiller for at nikke en modspiller en skalle, som jeg heldigvis så ud af øjenkrogen, da jeg vendte ryggen til mål, efter en scoring. Denne episode får vi snakket meget om og minsandten om der ikke går 3-4 kampe, før akkurat samme episode opstår. Og tror I nu ikke jeg har lært lektien? Det har jeg da. Jeg får håndteret situationen meget bedre og får gjort alt korrekt, hvilket jeg selv var stolt af, for havde jeg ikke fået input til det, fra den første kamp af, så havde jeg nok begået de samme fejl igen.”

Noget af det som Kristian har nydt meget af, har været den tiltro der har været fra KFD og DBU København til de unge dommere. “Her synes at KFD og DBU København værdsætter og udfordrer de unge dommere, hvor de får en kamp på et niveau man ikke er vant til, for ligesom at vise dommeren, hvad man skal forvente når man kommer højere op. Og det er jo ikke for at skræmme nogen væk, men at alt ting nok skal komme og man kommer til at lære at håndtere forskellige situationer.”

Dette har Kristian fremhævet som en styrke, men han synes også der er mange andre styrker i KFD. “Jeg synes i det hele taget, at der i KFD sættes stor pris på alle dommere og ikke mindst at der er nem mulighed, for at komme i kontakt med KFD’s kontaktpersoner. Med dette mener jeg, at hvis en dommer skulle have haft en enormt dårlig oplevelse, bliver en dommerkollega sat til rådighed. Så hvis for eksempel en ung dommer skulle være udsat for en grim oplevelse, kan man få snakket tingene igennem – og ikke mindst at man kan komme i kontakt med en politibetjent, Per Bilstrup, som kommer og hjælper hurtigst muligt. Stort respekt for det og det skal endelig fortsætte.”

Sidst spurgte vi selvfølgelig også Kristian hvad dommerklubben har betydet for ham. “Denne dommerklub har betydet enormt meget for mig som dommer. Jeg har fået en masse venner og dommerkollegaer. Og det er så rart, at der er så godt et fællesskab her i KFD, for der sættes enormt meget pris på det sociale og det er det, KFD er bedst til! Stor ros fra en dommer, som har tilpasset sig hurtigt ind i KFD og jeg kan kun anbefale alle dommere, at blive medlem!”

 

Det var dagens lidt sene anekdoter. I morgen er der Jans Corner.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply