KFD
Nyheder

Fodboldlovnyt med Jan Carlsen

Jan Carlsen ved fodboldlovnyt 2013.
Jan Carlsen ved fodboldlovnyt 2013.

Tirsdag aften, den 25. februar, afholdte DBU København Fodboldlovnyt i Kastrup Boldklubs lokaler. Dette havde trukket cirka 40 dommere væk fra deres tv-stuer og Champions League, for at blive opdateret frem mod sæsonen. Som de foregående år var Jan Carlsen blevet bedt om at komme med hans forklaring på, hvad der er nyt fra sidste år til i år, eller rettere nyt fra 1. juli 2013, da lovbogen udgives fra sommer til sommer. Så det Jan fortalte om har vi som dommere dømt efter i hele efteråret.

Før Jan kom på banen bød Ken Foltmar fra kontoret velkommen og kom med følgende vigtig info. Husk at melde fravær på DBUnet. Alt afbud, også til træningskampe, efter man er blevet påsat tæller, når indrangeringsudvalget kigger på hver enkelt dommers afbudsmængde. Dommervagten er kun åben når udendørssæsonen er i gang. Dette betyder at, hvis man bliver forhindret i at dømme på en lørdag eller søndag er det dommerens eget ansvar enten at skaffe en anden dommer eller som minimum gøre klubberne opmærksomme på, at man er blevet forhindret. Herudover skal man også gøre kontoret opmærksom på, at man enten ikke har dømt kampen eller at en anden har dømt den.

Efter disse meddelelser blev ordet givet til Jan, der startede med at fortælle, hvilke nyheder den seneste fodboldlovbog bød på. Og det blev hurtigt klart er der, for første gang i lang tid, skulle bruges meget tid på at tale om offside. Før vi kom til offside blev der dog knyttet nogle kommentarer til øvrige tilføjelser. Forsøgsordningen med at tillade hovedtørklæde for kvindelige spillere har været en succes, og det forventes at det går fra forsøg til at være en permanent del af fodboldloven. Som noget helt nyt i den danske fodboldlovbog finder man nu også et afsnit omhandlende mållinjedommere og mållinjeteknologi, selvom Jan kunne fortælle at begge dele er et godt stykke vej fra at blive en del af Superligaen. Og så til offside.

Først gennemgik Jan de ting der ikke er ændret omkring offside. Man er således stadig i en offsideposition så snart man har ben, hoved eller krop nærmere modspillernes mållinje end både bold og næstsidste modspiller. Hverken forsvarer eller angriber skal vurderes ud fra deres armes position. Der blev også gennemgået at man stadig ikke kan være i offsideposition på egen banehalvdel, og at midterlinjen tæller som en del af spillerens egen banehalvdel når det skal vurderes. Så er en del af angriberens ben, hoved eller krop på modspillerens banehalvdel skal man vurdere mulig offside. Der blev også knyttet en kommentar til, at man godt kan blive strafbar offside uforsætligt, og så blev der henvist til at vente og se, når man dømmer offside. Man kan altid dømme en offside, men det er noget sværere at trække tilbage når ham man troede fik bolden aldrig fik den eller gik efter den.

Herefter blev de 3 måder at blive strafbart offside gennemgået. Indvirke har ikke ændret sig. Indvirke er altså stadig måden at blive strafbar ved at modtage bolden fra en medspiller når spilleren står offside i skudøjeblikket. Fortolkningen af genere og opnå fordel er til gengæld ny. Nu er genere at spærre udsyn eller bevægelser, eller at angribe for at erobre bolden. Udsyn har at gøre med at stå foran målmanden i en offside position så han ikke kan nå at reagere på den bold som kommer. Så for at denne er aktuel skal spilleren være tilpas tæt på målmanden, da der er noget med reaktion på bolden, og spilleren skal befinde sig lige mellem bold og målmand, så det forholdsvis smalle tunnelsyn bolden befinder sig i, bliver blokeret. At spærre bevægelser handler om spilleren i offsideposition, der spærrer for forsvarsspilleren i hans forsøg på at indtage en position på banen eller komme hen til bolden. Husk her at det skal have relevans i forhold til spillet. Det nye i forhold til det gamle er at der nu ikke længere er noget der hedder psykisk gene. Før kunne genere dømmes fordi bolden vidst nok ville komme videre til ham bagved, og at det psykisk gjorde at forsvarsspilleren ville prøve at spille bolden. Det findes ikke mere og i stedet skal angriberen nu forsøge at erobre bolden før vi dømmer offside. For at vi kan vurdere, hvornår en angriber forsøger at erobre bolden, er det gjort vejledende, at det sker indenfor 1-1,5 meter. Den er vejledende, da vi som dommere ikke har mulighed for at fryse spillet og tage målebånd frem og måle efter. Hvis en angriber står 6 meter væk fra forsvarsspilleren, bliver det dog meget svært at dømme for at genere i denne nye fortolkning af genere.

Sidst kan man blive strafbar offside, ved at opnå en fordel. Her er der tale om at røre bolden, hvis den tilfældigt springer tilbage fra en målstang, overligger eller modspiller, eller hvis man rører bolden efter den springer tilbage fra en forsætlig redning. En redning, for at præcisere dette, er noget der sker for at forhindre at bolden går i mål. Spilleren som går ind og prøver på at spille bolden for at forhindre et lovende opspil, redder altså ikke bolden, selvom opspillet højst sandsynligt resulterer i mål. Med redning er det heller ikke specifikt målmanden der skal levere redningen, det kan alle modspillere, uden at der starter ny spilfase. Ud fra den nye fortolkning af genere og opnå fordel havde Jan følgende tjeklister, man kan bruge som dommer. Ved genere: generer spilleren udsyn eller bevægelser? Angriber han for at erobre? Opnå fordel: Springer den tilfældigt tilbage, eller som Jan kaldte den, lygtepælen? Sker der en redning? Hvis man ved nogle af disse spørgsmål kan sige ja til bare et af dem, er der offside.

Husk KFD's Teorimesterskab den 17. marts!
Husk KFD’s Teorimesterskab den 17. marts!

Efter denne gennemgang af offside, snakkede Jan om nogle af de problemer den nye definition af genere og opnå fordel har givet i andre lande end Danmark. Vi har været langt tættere på denne fortolkning end de har i England og andre steder, hvor det har været meget nyt. Herefter var der pause med småkager og kaffe, hvorefter Jan viste videoklip fra eksotiske steder som Tyrkiet og Brasilien, samt klip fra England og et enkelt fra Færøerne. I klippene var der masser af eksempler på offside situationer, men vi kom også forbi andre spændende klip, med situationer som man nok ikke skal forvente at opleve mere end én gang i ens tid som fodbolddommer. Derfor skal man stadig være forberedt på den. Til sidst svarede Jan på et spørgsmål om der var nyt i forhold til rødt kort og straffe situationer, den såkaldte tre-dobbelte straf, hvor nogle er fortalere for gult og straffe. Jan kunne fortælle at forslaget er på The Boards dagsorden til diskussion, men ikke til afstemning, så der sker i hvert fald ikke noget på den front i næste fodboldlovbog.

Dette var hvad fodbolddommer.dk’s mand på stedet fik med fra kurset. Skulle du være i tvivl om noget så kig på Jan Carlsens PowerPoints som kom på hjemmesiden i torsdags og som de fleste dommere har modtaget på mail. Ellers stil spørgsmål til din dommerklub eller en kollega.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply