KFD
Jans Corner

Jans Corner: Ekstra dommere og hovedtørklæder

Jan-Carlsen-2Der var ikke de store nyheder i sidste års fodboldlov, og det er vi jo sådan set glade for – vi, der skal sørge for at få en dansk udgave på benene. Der behøver ikke at være de store revolutionerende ting hver gang: tiden skal nok gå endda, og én ting er sikker – man kommer aldrig til at kede sig i denne branche. Som dagsordenen til næste måneds møde i The Board (fodboldens lovgivende organ) ser ud, kunne det godt risikere at blive lidt mere muntert i år, men det skal jeg nok vende tilbage til senere, hvis det bliver aktuelt. Problemet ved at tale om mulige kommende lovændringer er, at der hurtigt kan være en eller anden (måske endda en dommer), som blot læser det og så går ud og dømmer efter det næste weekend, og så er en vis herre løs, fordi ændringer under alle omstændigheder først får virkning fra den 1. juli i det år, de bliver vedtaget.

 

Til gengæld holdt The Board et ekstra møde i oktober for at evaluere nogle forsøg og rapporter fra arbejdsgrupper, og det kastede et par ting af sig, som ikke rigtig har ramt de store overskrifter. Så det vil jeg bruge ugens spalteplads på.

 

Først og fremmest bliver det nu skrevet direkte ind i loven, at et forbund kan vælge at anvende ‘additional assistant referees’: de to herrer bag hver sit mål, som hjælper dommeren med at få afviklet kampen, og som man har kunnet se ved større turneringer det seneste par år eller tre. Det har faktisk været et forsøg indtil nu – men er nu blevet ‘lovliggjort’ som en mulighed. Så de vil optræde i årets lov sammen med en beskrivelse af deres opgaver – og det betyder også, at vi nu skal til at finde et godt mundret dansk navn til dem. Det har vi nemlig ikke endnu. Ingen skal dog forvente at se dem i danske kampe lige med det første – det er både et spørgsmål om mandskabskapacitet og økonomi. Men personlig synes jeg, at de bl.a. har hjulpet på den megen holden og flåen, f.eks. før hjørnespark (bevares, det er ikke holdt op – men dog aftaget), Selvfølgelig forudsætter det, at de gør deres arbejde ordentligt – der har, indrømmet, været nogle udsving i præstationerne – men det gælder jo for os allesammen. Så velkommen til dem som en permanent mulighed.

 

Den anden fornyelse er et forsøg, der gør det muligt for kvindelige spillere at bære hovedtørklæde under kampen, foreløbig frem til marts 2014, hvor der evalueres. Det har længe været et svævende punkt, så det er helt fint, at der nu kommer en reel afprøvning. Efter lovens bogstav har det ikke været tilladt indtil nu, og det har fra tid til anden givet nogen tvivl, også herhjemme. En spiller har noget grundlæggende udstyr, nemlig en trøje med ærmer, korte bukser (så hvis nogen skulle være blevet fanget af ugens overskrifter om et kvindeligt håndboldhold, som ville til at spille i nederdele, må jeg skuffe – den går ikke i fodbold), lange strømper, benskinner og fodtøj. Dette er det grundlæggende obligatoriske udstyr – og hvis man vil have andet på, må det kun være som beskyttelse. F.eks. briller, hjelm, ansigtsmaske eller ting i den stil. Eller helt lavpraktisk f.eks. vanter, hvis det er koldt. Eftersom et hovedtørklæde ikke indgår i det obligatoriske udstyr og heller ikke yder nogen beskyttelse, er det principielt forbudt.

 

På den anden side står så FIFAs (og vi andres) naturlige ønske om at få så mange som muligt til at spille fodbold – og det er så mundet ud i dette forsøg, hvor hovedtørklæde, som jo har været en kulturel hindring for at dyrke spillet i hvert fald nogle steder, nu tillades under visse betingelser.

 

Først og fremmest er det et helt grundlæggende krav, at tørklædet ikke må være farligt, hverken for spilleren selv eller andre. Det betyder, at det skal være stramtsiddende, så man ikke kan blive fanget i det, og at der f.eks. ikke må være lukkemekanisme omkring spillerens hals. I samme boldgade er, at det ikke må være fæstnet til trøjen. I den ikke-sikkerhedsmæssige afdeling er det et krav, at det skal have samme farve som spilletrøjen, og at det skal fremstå i stil med spillerens øvrige udstyr. Det er ikke så meget et spørgsmål om æstetik, og at tingene skal se pæne ud – selv om man godt kunne tro det. Det er udelukkende et spørgsmål om ikke at få flere farver i spil til forvirring for spillere og dommer – eventuelt med sammenfald med nogle af de andre kulører hos modspillerne. Og endelig må det kun anvendes af kvindelige spillere. Forhåbentlig kommer der ikke et eller andet ligestillingsorgan bragende ind fra højre i den anledning.

 

Vigtigt er det at understrege, at det altid er dommeren, som afgør, om et tørklæde opfylder betingelserne. Det er simpelthen, fordi det er hans pligt (og ansvar) efter fodboldloven omkring alt udstyr – men bunder også i, at selv det mest korrekt udtænkte og fremstillede udstyr kan blive farligt, hvis det bliver slidt, går i stykker eller ikke bliver anvendt på den tiltænkte måde. Af samme grund giver hverken vi eller andre forbund nogen blankocheck i form af at autorisere bestemte mærker eller typer udstyr. FIFA henviser dog her til to hjemmesider, www.capsters.com og www.resporton.com, hvor man kan se hovedtørklæder, som umiddelbart opfylder de stillede betingelser (men altså stadig med dommerens godkendelse). Andre mærker er også tilladt, bare de opfylder kravene som beskrevet ovenfor.

 

To ting til sidst. Det er et forsøg – så der kommer ikke noget i fodboldloven før tidligst i 2014, når det hele er evalueret. Og vel vidende, at hovedtørklæder har en tendens til at kunne få stærke meninger frem i folk, så husk, at man hverken som spiller eller dommer har politikerkasketten på, men sportudøverens. Jeg kan ikke se for mig, at dette bliver den store trend på eliteplan – men kan det på breddeplan få nogle flere med, som ellers ikke ville være kommet, synes jeg bestemt, at der er perspektiver i det.

 

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply