KFD
Nyheder

Internationale indtryk 7: Claus Dalsgaard på Costa Brava

For andet år i træk deltog jeg i Costa Brava Cup i Spanien. Jeg var ikke alene dernede, men var sammen med 36 andre dommere fra henholdsvis Vendsyssel, Aalborg, Århus, Sydvestjysk, Fyn og Frederiksborg Amts fodbolddommerklubber. Turneringen fandt sted i efterårsferien nord for Barcelona, nærmere betegnet Lloret De Mar og Malgrat De Mar.

Kamp på Costa Brava

Turen startede den 13. oktober fra Aalborg Stadion, hvor en tysk bus samlede de første dommere op. Derefter gik turen ned igennem landet med opsamling i Århus og Kolding. Foran os lå der nu en bustur på 27 timer ned igennem Europa. Ansvarlig for de danske dommere var Morten Gøgsig, som er dommer i Vestjysk. Morten bor i Spanien og deltog derfor ikke i busturen. Morten havde for at holde styr på alle, udpeget mig som turleder til og fra Spanien.

Allerede inden turen startede havde jeg fået et indblik i hvad der ventede os dernede af kampe. Sidste år havde vi mange kampe, men der ville i år komme endnu flere kampe, og også flere triokampe, hvilket der var mange der så frem til.

En kølig pool...

Søndag sidst på efter middagen ankom vi til hotellet Bella Playa, som lå 150 m. fra stranden i Malgrat de Mar. Her blev vi indlogeret på 2 og 3 mands værelser. På hotellet var al maden betalt og så var der en fantastisk pool med noget meget koldt vand. Der var folk som sagde at vandet ved stranden var varmere, ca. 25 grader.

Mandag begyndte kampene på de 3 spillepladser Top Ten, Tordera og Santa Susanna. Kampene blev spillet af 2×20 min på nogle meget små baner. I en enkelt kamp lykkedes det faktisk en målmand at ramme overliggeren på modstanderens mål på et målspark. Trods de små baner, blev der spillet en masse god fodbold. Mandag aften var der så åbningsceremoni i en nærliggende multiarena.

For at komme til og fra banerne var der busser der hvert 20 minut kørte fra hotellerne. Kampene startede kl. 09:00 og de sidste sluttede omkring kl. 18:00. Hver aften samledes vi dommere for at få tildelt næste dags opgaver. Turneringsledelsen har på forhånd tilegnet et antal kampe til de danske dommere over hele turneringen. Det er herefter de ansvarliges opgave at sørge for der kommer dommere på kampene. Morten påsatte dommerne og vi fik dem så tildelt aftenen før kl. 21.

Claus på Costa...

Hvad vi foretog os efter vi var færdige med at dømme, var op til os selv. Det eneste krav der var til os var, at vi skulle være klar til at dømme dagen efter.

Som tidligere nævnt er det nu anden gang jeg er med på denne tur. Selvom jeg har været dommer i 12 år, er det stadig utroligt lærerigt at dømme fodbold dernede. Det er ved sådanne turneringer at man har muligheden for at finpudse de punkter man går og arbejder med derhjemme for at gøre sig bedre. Mange af de dommere som var med, var forholdsvis nye dommere. Udover de også havde muligheden for at øve dem, ja så er der jo også oplevelsen af at dømme ”international” fodbold. Grunden til jeg sætter ordet international i anførselstegn, er fordi at 80 % af de deltagende hold er danske hold.

Udover der selvfølgelig er en masse kampe der skal dømmes, så er der også tid til det sociale. Langs stranden ligger der en gade med masser af forretninger, restauranter, barer og diskoteker. Disse blev velbesøgt af såvel spillere, træner, forældre og selvfølgelig også dommere. Her kunne der handles de fleste ting, og selvfølgelig var det muligt at prutte om prisen. Tirsdag aften inviterer Eurosportring, som er arrangør af turneringen, trænere/ledere og dommere til spisning på en mexicansk restaurant. I år var der dog overbooket til dette arrangement. Det gjorde så at vi dommere blev bedt om ikke at komme. Det gjorde ikke så meget. Vi blev på hotellet og så landskampen imellem Italien og Danmark. Sikke en stemning der var.

Tid til skygge

Når vi ikke lige havde kampe, var der rig mulighed for at se de kampe ens kollegaer dømte. Mange benyttede sig af dette, og alle virkede som vejledere for hinanden. Flere havde en masse erfaring som man kunne give videre til dem som havde behov, eller hvis man blot havde et spørgsmål.

Onsdag og torsdag, turneringens sidste dage. Kampene begyndte at spidse til. Torsdag var finaledag og alle kampe var mere eller mindre triokampe. Ser jeg tilbage på de kampe vi dømte, kan vi ikke være mere end tilfredse med vores indsats. Alle kampe blev afviklet, og alle på en professionel måde.

For ligesom at give jer lidt indblik over vores indsats i turneringen, kommer der her lidt tal til jer.

Den gruppe af danske dommere jeg var en del af var på i alt 18 dommere. Dommerne her kom fra de førnævnte dommerklubber udover Århus.

• Vi dømte på 4 dage i alt 218 kampe. Det er et snit på ca. 12 kampe pr. mand

• Der blev tildelt 62 gule kort og 8 røde kort.

• Der blev bortvist 2 trænere.

• Dommeren med størst antal kampe, dømte 17 kampe (VFK dommer)

• 2 Dommere tildelte flest gule kort. 7 stk. hver.

• 2 dommere tildelte flest røde kort. 2 stk. hver.

Personligt var jeg på banen i alt 15 gange. Tildelte 4 gule kort og ingen røde. Jeg nyder rigtigt meget at dømme i Costa Brava Cup. Jeg skal selvfølgelig også af sted næste år, hvis vi altså bliver inviteret. Morten Gøgsig som var ansvarlig meddelte i år at han til næste år ikke ville varetage opgaven som vores leder, idet han skal starte en sprogskole i Spanien. Derfor har han givet aben videre til mig. Opgaven har jeg accepteret og glæder mig til at stå for de danske dommere næste år. Da det er Eurosportring der bestemmer om vi skal med, og hvor mange der skal med, kan jeg på nuværende tidspunkt ikke vide om der bliver en tur. Men kan sige at det er mit ønske at invitere dommere fra hele landet. Jeg arbejder pt. på en hjemmeside, hvor man kan få inspiration og tilmelde sig til turen. Så snart jeg ved om vi er inviteret, kommer der invitation ud til dommerklubberne.

Eurosportring var særdeles tilfredse med vores indsats. Vi trådte til når der var mangel fra de spanske dommere, og vi afviklede alle vores kampe til UG.

Danske dommere i det catalanske

Som noget nyt havde jeg i år sørget for at vi fik lidt goder med på turen. Jeg kontaktede REFCOM med et ønske om et sponsorat på nogle polo shirts som viste hvem vi var og hvad vi repræsenterede. REFCOM indgik en sponsoraftale med os, og vi blev alle iklædt flotte trøjer på Adidas med vores eget logo på. En stor tak til REFCOM for deres bidrag. Et bidrag som ikke er gået nogen forbi under vores tur. Vi fik megen positiv respons på dette.

Claus Dalsgaard

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply