På DC 12 deltog bl.a. dagbladet Politiken med en journalist, og i den kommende måned vil dagbladet i en artikelserie sætte fokus på disciplinære problemstillinger i breddefodbolden i Danmark, bl.a. belyst ud fra dommernes synsvinkel.
For at give endnu bedre baggrundsviden om emnet, har Politiken i samarbejde med DFU og KFD lavet et spørgeskema til seriedommerne (dommere, der dømmer i serie 1 og nedefter).
Spørgsmålene handler om den enkelte dommers oplevelser med vold og racisme.
“Det er selvsagt en meget relevant problemstilling at få belyst”, vurderer formand Bjarne Nigaard. “Det er altid tragisk, når sport, der skal være for sjov, udvikler sig til så megen alvor, at deltagerne bruger vold eller udøver racisme. Vi som dommere er stærkt interesseret i at få luget ud i forekomsten af disse ting, så at få fokus på problemerne og belyst deres omfang er kun godt.”
Bjarne Nigaard fremhæver, at det er den enkelte dommers eget kendskab og egne personlige oplevelser, undersøgelsen sigter på. Ikke hvad man har hørt fra kolleger eller andre.
“Det er jo vigtigt, at vi ikke alle sammen tænker på den samme stort omtalte voldssag for et par år siden, og derfor afkrydser, at vi har oplevet vold”, uddyber han. “Svarene skal gives ud fra hvad man personligt har set og oplevet kun i ens egne kampe”.
Du kan deltage i spørgeskemaundersøgelsen ved at klikke på linket her. Du kan derved bestille spørgeskemaet, som så bliver fremsendt til din e-post-adresse (for at sikre, at du er fodbolddommer, og kun får svaret een gang)
Sidste frist for at svare er på mandag den 2. april kl. 10.
Fra Politiken har vi fået følgende introduktionstekst, hvor du også kan læse de 17 spørgsmål, inden du beslutter dig for om du vil være med:
“… Før du åbner linket til spørgeskemaet har du mulighed for se spørgsmålene herunder. Vi håber, at du har tid og lyst til at deltage i rundspørgen. Resultatet af undersøgelsen skal bruges i artikler i avisen.
Det skal understreges, at vi naturligvis garanterer dig anonymitet ved deltagelse i rundspørgen. For tekniske spørgsmål til spørgeskemaet er du velkommen til at kontakte Politiken Research:
Gitte Rønberg: 33 47 25 42 eller Lise Lotte Nedergaard 33 47 28 05. Du kan også skrive til os på Politiken.research@pol.dk
1. I hvor mange år har du været fodbolddommer?
2. Hvor mange fodboldkampe har du ca. dømt?
3. Hvilke(n) række(r) dømmer du?
4. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn?: “Som fodbolddommer oplever jeg generelt respekt fra spillerne.”
5. Har du som fodbolddommer oplevet nogle af nedenstående voldshændelser mellem spillerne på banen gennem de seneste to år?
6. Hvordan reagerede du på hændelsen(erne)?
7. Har du som fodbolddommer oplevet, at forekomsten af vold mellem spillerne på banen (slag, spark, skub) er steget/faldet, de seneste to år?
8. Har du som fodbolddommer oplevet racistiske ytringer mellem spillerne på banen, gennem de sidste to år?
9. Hvordan reagerede du på hændelsen(erne)?
10. Har du som fodbolddommer oplevet, at forekomsten af racistiske ytringer mellem spillerne på banen er steget/faldet, de seneste to år?
11. Har du som fodbolddommer oplevet nogle af nedenstående voldshændelser rettet mod dig fra en spiller på banen, gennem de seneste to år?
12. Hvordan reagerede du på hændelsen(erne)?
13. Oplever du som fodbolddommer, at forekomsten af vold (spark, slag, skub) rettet mod dig fra spillere er faldet/ steget gennem de seneste to år?
14. Hvor enig/uenig er du i følgende udsagn?: “Jeg er som fodbolddommer blevet udsat for racistiske kommentarer fra en spiller på banen”.
15. Oplever du som fodbolddommer, at forekomsten af racistiske kommentarer rettet mod dig fra spillere på banen er steget/faldet, gennem de seneste to år?
16. Har du øvrige kommentarer, er du velkommen til at skrive dem her:
17. Hvis Politiken må kontakte dig for eventuelle uddybende kommentarer bedes du venligst skrive dit navn og telefonnummer her: …”