KFD

Af Bjarne Nigaard

Opsigelsen af samarbejdsaftalen mellem DFU og DBU får allerede nu direkte konsekvenser for dommerne på Sjælland.

 DBU’s opsigelse er begrundet med at visse af DFU’s medlemmer ikke vil leve op til samarbejdet.

DFU’s bestyrelse har vurderet, at dette refererer til tilstandene på Sjælland, hvor samarbejdsklimaet mellem DBU Sjælland, Sjællands Fodbolddommer Union (SFU) og de fire sjællandske dommerklubber (der til sammen udgør SFU) i flere år har været langt under frysepunktet.

 Set fra København, så skyldes dette samarbejdsklima mange forskellige ting, og kan ikke lastes den ene part alene. Det dårlige samarbejde skyldes i høj grad nogle af DBU Sjællands tidligere dispositioner, bl.a. en politianmeldelse af et bestyrelsesmedlem fra SFU.

 DFU har dog efter KFD’s opfattelse været nødsaget til at reagere på baggrund af den seneste konkrete sag med Frederiksborg Amts Fodbolddommerklub (FAF).

 Som mange ved, så har FAF uddannet stort set alle sine dommere i idrætsførstehjælp. Et godt og flot initiativ.

 Imidlertid har FAF ønsket at placere et førstehjælpslogo/ Røde Kors logo på dommerdragtens forside, under DFU’s logo, når FAF’s medlemmer dømmer fodbold.

 Dette har formandskredsen i DFU (alle formænd for DFU’s forskellige medlemmer, altså dommerunionerne og dommerklubberne i Danmark) med meget stort flertal sagt nej til. DFU har meddelt dette til FAF ad flere omgange, og der har været holdt møder om sagen.

Alligevel er FAF fortsat med at benytte mærket og har gjort det obligatorisk for sine dommere at bære mærket.

KFD er glade for vort daglige samarbejde med FAF og de andre sjællandske dommerklubber. Men KFD mener, at man som medlem af et fællesskab (DFU), må respektere hvad et flertal beslutter som gældende regler i fællesskabet. Hvis man ikke vil følge dette simple princip, undergraver man demokratiet.

Derfor har KFD forståelse for, at DFU nu har måttet reagere skarpt overfor FAF, via SFU (fordi DFU ikke kan bestemme direkte over FAF, men kun over SFU, som er medlem af DFU). I øvrigt igen med bred opbakning fra de øvrige dommerklubber i Danmark.

 Du kan læse de forskellige fremstillinger af sagen på bl.a. SFU’s og  FAF’s hjemmesider, hhv. www.sfudom.dk og  www.fafdom.dk.

Hvis ikke DFU’s ultimatum efterleves af SFU/FAF, vil DFU ekskludere SFU. Det betyder igen, at de sjællandske dommere, der er medlem i en af de fire sjællandske dommerklubber under SFU, ikke længere kan dømme fodbold for DFU og dermed heller ikke for DBU og DBU Sjælland. Det gælder i alle rækker, altså fra Superliga til U-7.

Som man nok kan tænke sig, er sagen derfor meget essentiel for ikke bare den enkelte dommer på Sjælland, men også for alle danske dommere, fordi konsekvenserne kan blive kaos på Sjælland og i Danmarksturneringen, og dermed igen kan fremskynde DBU’s eventuelle planer om definitivt at bryde med DFU og dommerklubberne, for i stedet at satse på at opbygge et eget dommersystem.

KFD håber på, at tingene løses på Sjælland, enten på FAF’s ekstraordinære generalforsamling den 4.august, eller på SFU’s ekstraordinære delegeretmøde den 14. august.

Kommer der ingen løsning, må det forventes, at DFU ekskluderer SFU og dermed de sjællandske dommere pr. 1. september.

To ting er derefter mulige: For det første kan SFU appellere sådan en eksklusion, hvorefter der indkaldes til ekstraordinært delegeretmøde i DFU, som træffer den endelige beslutning (indtil et sådant møde effektueres eksklusionen af SFU ikke).

For det andet kan det tænkes, at en eller flere af de sjællandske dommerklubber, evt. nogle individuelle dommere, melder sig ud af det ekskluderede SFU og i stedet danner et nyt ”SFU 2”, som så søger optagelse i DFU.

Uanset hvad der sker, så er disse ting så fjernt fra grønsværen og fodboldspillet som noget kan være. Og det vil være svært at forklare den enkelte dommer hvorfor den slags skrivebords-postyr kan få indflydelse på det at dømme fodbold.

Men i yderste konsekvens kan det altså blive til en sag, der berører alle dommere i Danmark.

KFD vil fortsat arbejde for, at dette ikke kommer til at blive konsekvensen.

Som tidligere skrevet her på siden, så følger bestyrelsen situationen tæt, og vil løbende orientere om udviklingen, ligesom vi ved evt. tilspidsning af sagen og ved fare for konsekvenser i København, vil indkalde til ekstraordinær generalforsamling, så vi i fællesskab kan beslutte KFDs fortsatte kurs.

Uanset vejret, så er der en ’varm’ sommer foran os…

Hi, I’m admin

2 Comments

  1. Hej Bjarne

    Tak for en sober fremstilling.

    Jeg deltager i aften som “gæst” ved FAFs ekstraordinære generalforsamling.

    Som i enhver anden sammenhæng, hvor følelserne er oppe i det “røde felt” er den eneste løsningsmulighed et “kompromis”, hvor alle giver og tager lidt. – Men det her er ganske alvorligt for den danske fodboldverden / dommerverden.

Leave a Reply