KFD
Nyheder

Tips & Tricks-kursus: Learning by doing

Praktiske øvelser skulle få nye dommere ud af komfort-zonen. Foto: Frank Kanlund.

Af Niels Christian Jørgensen

Omkring 15 unge (nogle lidt ældre) forholdsvis nyuddannede dommere, mødte op på banerne ved Valby IP, tirsdag aften 7. juni til en forhåbentlig lærerig aften. Tonni Ristorp ledede mødet, Tips & Tricks for nye dommere, i fineste stil med assistance fra et par rutinerede dommere, som skulle hjælpe de nye dommere til at holde dialogen i gang.

Formålet med mødet var, at de fremmødte skulle få nogle ideer til, hvordan man kan løse forskellige situationer ude på banerne, ud fra de cases/opgaver de blev stillet overfor. Der blev lavet tre grupper i alt med ca. 5 deltagere og én leder i hver. Én agerede dommer, mens de andre enten agerede spillere/trænere eller bare observerede.

Deltagerne skiftedes til at indtage de forskellige roller, så alle blev prøvet af, i de forskellige situationer. Imens ville Tonni cirkulere rundt mellem grupperne, og komme med diverse inputs og gode råd.

Deltagerne sad også på skolebænken for at få teoretisk input. Foto: Frank Kanlund

Tonni lagde meget op til at deltagerne selv kom frem til de ”rigtige” svar, ved at prøve nogle forskellige løsningsforslag af i praksis. På denne måde ville deltagerne selv få en følelse af, hvad der virkede bedst i situationen. Til de læsere som deltog i Kenn Hansens meget glimrende kursus i vinters, kan jeg sige at dette kursus gik meget efter samme opskrift.

En case/opgave kunne f.eks. lyde således:

Der er begået et hensynsløst frispark. Giv en advarsel til pågældende spiller!

Eller:

Der bliver appelleret for frispark, men dommeren(dig) vurderer at det ikke overskrider lovens grænser, og lader derfor spillet køre videre. Træneren fra det hold som føler sig forurettet, er meget utilfreds og skælder kraftigt ud på dommeren ude fra sidelinjen. Hvad gør dommeren(dig)?

Spil skuespil
Disse opgaver gav afsæt til en god dialog mellem deltagerne. Flere af deltagerne har endnu ikke prøvet at give en påtale eller en advarsel, mens de har været i kamp, og for disse mennesker er denne aften derfor et ideelt forum til at få prøvet disse ting af. Man kunne observere, at flere var nødt til at bryde nogle personlige grænser.

Det var svært for nogle at komme ud af deres comfort zones, men som tiden gik, sprang alle ud som glimrende skuespillere. For det er jo faktisk det, skuespillet, det hele handler om denne aften. Det blev ren Hollywood. Der var også plads til spas og sjov, og jeg tror alle havde en hyggelig og lærerig aften. Alle var i hvert fald ved godt mod, da vi sluttede af kl. ca. 21.

Stor ros til Tonni, som havde arrangeret og tilrettelagt aftenen, og fik det hele til at forløbe glat.

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply