KFD
Nyheder

Slut med fantasifulde straffespark

Årets udgave af ”Teori-nyt” med Jan Carlsen varede reelt to minutter.

Eneste væsentlige ændring i Fodboldloven 2010/11, som den internationale dommerobservatør, præsenterede 1. februar i Hansens Gamle Familiehave på Frederiksberg, var omkring straffespark.

Det betragtes nu som usportslig opførsel, hvis en spiller finter et spark over bolden. At finte undervejs i tilløbet er dog stadig tilladt. Faktisk hele vejen hen til bolden, men så er det også slut. 

Ændringen kort før sidste VM i Sydafrika skyldes først og fremmest nogle yderst overdrevne og fantasifulde udførelser i Sydamerika og Asien, oplyste Jan Carlsen.

Han viste lovændringen for de omkring 60 fremmødte KFD-medlemmer med et videoklip fra en straffesparkskonkurrence i Brasilien, hvor en del skytter praktiserede den nu forbudte handling.

Satsede forseelser

I den nuværende lovbog vil man opleve at ordet ”hasarderet” er erstattet med ”satset”.

”Det er svært at forklare at ’hasarderet’ ikke er så slemt som ’hensynsløs’. ’Satser’ er virkeligheden det, spillerne gør ude på banerne,” fortalte Jan Carlsen.

Gradueringerne ”hasarderet” (nu satset), ”hensynsløs” og ”med unødig stor kraft” er nok ikke sproglige blomster, der er opvokset i den menige danskers baghave. Fodboldloven stammer fra England, fodboldspillets moderland, og brugen af termerne skyldes ifølge Jan Carlsen en direkte oversættelse af de engelske ord careless, reckless og excessive force. 

 Kyllinger med fløjter

De sparsomme nyheder i fodboldloven fik Jan Carlsen til at kaste sig over § 11 og § 12, offside og frispark.

Om der skal fløjtes for offside kan være en hårfin balance. Tvivlen skal dog ifølge lovbogen komme angriberen til gode. Problemet er bare, at en del dommere ifølge Jan Carlsen ikke tør dømme efter reglen. 

”Vi er nogle kyllinger. Det gi’r oftest færre hyl fra trænere og spillere, hvis dommeren fløjter med det samme for offside i stedet for at give angriberen fordelen, hvis man er i tvivl. Jeg tager derfor hatten af for dem, som har modet til at lade spillet fortsætte,” sagde Jan Carlsen.

Vent, vent

Det er gratis at befinde sig i en offside-position. Har en medspiller i onside-position fx mulighed for at spille bolden, skal dommeren afvente situationen. Det kan afføde scener, hvor det ser ud som om, at dommer eller linjedommere tøver. Men det er ifølge Jan Carlsen helt efter bogen.

”Hellere dømme en strafbar offside sent og korrekt end hurtigt og forkert,” lød det fra Jan Carlsen.

Våben eller redskab

Dommerobservatøren rundende aftenen af med ”arme og albuer”.  Når hænder, albuer og arme flyver rundt på banen, skal dommeren overveje, om de er redskaber eller våben for spillerne. Arme bruges ifølge Jan Carlsen som et værktøj til at komme højere op. Men i det øjeblik at armene bruges som et våben mod en modspiller, skal det ifølge lovbogen koste en udvisning.

Se Jan Carlsens illustrationer med arme og albuer på DBU’s hjemmeside.

KFD’s næste arrangement med fokus på fodboldreglerne er ”Teori-mesterskabet” 22. marts.  Tid og sted følger her på sitet.

Jan Carlsen har været fodboldinstruktør siden 1976. Husk, du kan læse hans klummer i Tipsbladets fredagsudgave her på sitet under ”Blogs”.  

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply