KFD
Jans Corner

Jans Corner: Tid til dommergrundkursus igen

Denne uge reklamerer Jan for at tage dommergrundkurset
Denne uge reklamerer Jan for at tage dommergrundkurset

Turneringen er i gang, gruppespil i Champions League og Europa League er i næste uge – og nu startede kvalifikationen til EURO 2016 også. Det er efterår – og de, der har været med på læserfronten i flere år her, vil også vide, at så er det med lige så usvigelig sikkerhed tid til et årligt reklamespot for de dommergrundkurser, der snart går i gang i lokalunionerne.

Hvorfor så bruge krudt på det ? Sagen er, at vi som altid mangler dommere – ikke helt så voldsomt som for få år siden, men der er mange fritidsinteresser, der sammen med familielivet kæmper om de overskydende timer, og det betyder, at de tilmeldte dommere generelt tager færre opgaver, end de gjorde for f.eks. 10 år siden.

Ironi og sarkasme ligger mig fjernt, men når man hører tilskuere samt ikke mindst dem, der hægter sig på kommentarsporet til en nyhed, får man uvilkårligt indtrykket af, at der gemmer sig en talentmasse af dimensioner derude. Der er i hvert fald ingen grænser for, hvor godt overblik man kan have fra tribunen i forhold til dem, der løber rundt mellem stregerne. Et kursus kan dels give en basisviden – og så er der efterfølgende mulighed for at bevise, at man vitterlig er meget bedre end dem, som vi har nu. Entusiasme og interesse for spillet kan sagtens bære langt – det har de pågældende jo, og al ære og respekt for det. Men tag det som en udfordring!

Måske lige ambitiøst nok – men andre målgrupper er bestemt også interessante. Skader som fodboldspiller har skabt mange gode dommere, for her har vi med folk at gøre, som kender gamet indefra. Så er der lige det med de detaljerede regler igen, for som dommer skal man helst være ovenpå – men det er altså ikke raketvidenskab. Andre af dem, som vi rigtig godt kunne tænke os at få ind i folden, er dem, som i en tidlig alder finder ud af, at talentet måske ikke rækker til mere end f.eks. 3. holdsfodbold. Hvad så med at satse på dommergerningen og drive det videre end det? Problemet er, at det at gå fra at være en del af et hold med det medfølgende fællesskab til at være en ensom mand med en fløjte, kan være noget af et kulturchok, men det er der altså også folk, der er parate til at hjælpe med.

Uanset hvad: nu er chancen der igen for at blive klogere, for det er i disse uger, at dommerkurserne starter rundt om i landet. Det ville selvfølgelig være allermest lykkeligt, hvis man efter et bestået kursus også skulle have lyst til at dømme nogle lokale kampe, men bare det at få udbredt regelkendskabet er fint nok.

Lige nu er der lidt over 3.100 registrerede dommere – vel at mærke det tal, som er tilknyttet lokalunionerne. Dertil kommer så diverse sammenslutninger af firmadommere og tilsvarende, så egentlig er det en ganske stor familie. Den er bare ikke stor nok til at dække behovet, for der afvikles rigtig mange fodboldkampe hver uge. I sagens natur bliver ikke alle FIFA-dommere – dem har vi p.t. syv af, og så kan enhver regne procentdelen ud – men det at være topdommer er jo ikke begrænset til eliteniveauet. Der er topdommere på alle niveauer, afhængig af ens indstilling, og bare det at se glæden hos en flok ungdomsspillere over, at i dag er det søreme en rigtig dommer med trøje og emblem på brystet, der kommer, er en rigtig god fornemmelse.

Selve det at være dommer er bestemt ikke nogen guldgrube. Næppe nogen af os er gået ind i denne branche for pengenes skyld, men honoraret fastsættes efter, hvad der kan være under skattereglernes overligger, så indsatsen kan give et pænt lille skattefrit beløb. Det kan for mange unge være et glimrende tilskud til SU’en, og hos andre går pengene direkte i feriekassen, så hele familien får glæde af dem. Er det alene penge, som det handler om, kan man sagtens finde mere lukrative måder at bruge fritiden på. Men der er en del sidegevinster i form af f.eks. træning i konfliktløsning og udvikling af lederegenskaber (for slet ikke at tale om motionen), så der er meget, som man sagtens kan tage med over i sit civile erhverv. I det hele taget kommer man i kontakt med og skal håndtere mennesker af alle aldre, sociale baggrunde, racer og religioner. En gang imellem dukker der kedelige overskrifter op i avisen om episoder i de lavere rækker, og mens man selvfølgelig ikke skal lukke øjnene for det, er det nu forsvindende få tilfælde i forhold til det antal kampe, som afvikles hver uge. Som alle andre områder i tilværelsen kan man komme ud for at være det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Og skulle uheldet endelig være ude, er der igen hjælp at hente.

Om selve kurset: det afvikles typisk over 12 teoritimer, enten på nogle hverdagsaftener eller en weekend – suppleret med en dag med praktiske øvelser. Eksamen er en multiple choice-test foran pc’en med vurdering af nogle levende spilsituationer og efterfølgende tilbagemelding fra en instruktør. Det primære beståelseskrav er 25 rigtige ud af 40 spørgsmål, og det er vel ikke så urimeligt endda – de fleste dommere i det virkelige liv rammer forhåbentlig rigtigt i mere end 60% af deres kendelser, så det burde ikke være skræmmende eller være så støvet, som man måske kunne forestille sig ved ordet ‘eksamen’. Efter bestået prøve vil man typisk starte med ungdomskampe, hvor tempoet er lidt lavere, så man lige kan finde fodfæstet – og igen vil der, afhængig af lokale forhold, være folk parat på sidelinjen til at sikre en god start. Prisen for kursus og eksamen er 1.900 kroner – men mange steder vil man som klubmedlem kunne få et tilskud (så har klubben også nogen til at hjælpe med de såkaldte dommerløse kampe, som de selv skal klare), ligesom der lokalt f.eks. kan være ordninger, hvor man får refunderet en del af beløbet, hvis man dømmer et vist antal kampe det første år..

Så skulle der være bare en enkelt læser, der vil være dommer eller bare klogere, så kontakt lokalunionen for at høre, hvornår næste kursus afvikles i lige dit område. De flinke mennesker på www.dbu.dk hjælper uden tvivl gerne med vejvisningen. Vil man bare være klogere – uanset om man er en fodboldklub, en flok avisjournalister, en TV-station eller andet – så rykker vi også gerne ud et par timer med lovmæssig førstehjælp og tager nogle typiske faldgruber eller highlights fra loven. Det behøver bestemt heller ikke være kedeligt… Har det interesse, så kontakt enten DBU eller lokalunionen.

I sidste ende har vi kun det formål at gøre alle klogere på den sport, som vi jo allesammen holder af, uanset påklædning eller placering omkring kridtstregerne.

Hi, I’m Brian M. Pejter

Leave a Reply