KFD

De manglede et alternativ til KFD. I tirsdags holdt de så stiftende generalforsamling. Nu har København to dommerklubber.

Een er godt, men to er bedre. Det mener Mogens Grønhøj, der er DBU-dommer og initiativtager til en ny dommerklub i København for DBU-dommere. I tirsdags holdt han og 34 andre dommere så en stiftende generalforsamling for at give hinanden hånd på det, som de igennem længere tid har drømt om – en social klub udenfor DBU-regi. Og nu står det fast, at Københavns Fodbolddommerklub har fået et modspil. Af en klub og ikke af en forening, for det har medlemmerne ikke ønsket. Vedtægterne til at danne en forening lå ellers på bordet, men i sidste øjeblik valgte medlemmerne i stedet at lave en klub.

– Vi ønsker ikke at lave en forening, for så ville DBU og KFD opfatte os som en konkurrent. Det er vi ikke. Vi vil hygge lidt sammen, sludre lidt sammen, men vi skal ikke begynde at lave alle de kurser, som KFD går og laver. Det er noget, som DBU vil arrangere for os DBU-dommere, siger Mogens Grønhøj, der er initiativtager, nyvalgt formand og DBU-dommer i serie 5.

Arbejdet med at stable den nye fodbolddommerklub på benene har stået på i længere tid. Fodbolddommer.dk erfarer, at dommerne første gang fik ideen, da de diskuterede internt i en nyoprettet Facebookgruppe. Flere ansatte i DBU Københavns administration deltog i følge fodbolddommer.dks oplysninger aktivt i arbejdet med at udforme, hvordan en ny dommerklub skulle se ud. En af dommerne, der deltog i det indlende arbejde, men hoppede fra i sidste øjeblik fortæller, at DBU-dommerne havde brug for at for at komme videre, efter konflikten var slut.

– Nu skulle vi finde ud af, hvordan vi kom videre. Vi havde jo fået nye mærker til vores trøjer. Derfor var det en god ide at tage det skridtet videre og etablere en social klub. Der var en slags bånd imellem os, der havde valgt DBU, siger han.

Stiftende generalforsamling i tirsdags
I tirsdags blev det så en realitet. 35 DBU-dommere mødtes i Rosenhøj Boldklub og udformerede et sæt vedtægter for den nye dommerklub. Med klubben vil de arbejde for også at få skabt aftaler ligesom dem, de havde i KFD. Lige nu arbejder de på en tøjordning, så de kan få Adidastøjet med rabat. Alligevel ser de altså ikke sig selv som konkurrenter til Københavns Fodbolddommerklub.

– Vi vil aldrig kunne måle os med KFD, fordi I laver alle de kurser for medlemmerne, og det har vi ikke mulighed for. Vi kan ikke tilbyde dommere til arrangementer, som I lige har haft i Valby. Vi vil være et alternativ til folk, der ikke ønsker KFD, og det er derfor vi er der, fortæller formand Mogens Grønhøj.

Alligevel er ambitionen at vokse. Målet er 75 medlemmer inden for de næste tre år, hvilket der stadig er et stykke vej op til. 

Der er omkring 350 fodbolddommere i København. Tror du, der er plads til to dommerklubber?

Ja, det tror jeg. Enhver klub og forening nogle forskellige holdninger og synspunkter på de forskellige ting. Mange af os er hoppet ud af KFD, fordi vi er blevet smidt ud eller fordi vi selv har valgt at melde os ud.

DBU har jo meddelt, at de nedsætter et aktivitetsudvalg, som skal stå for sådan nogle sociale arrangementer, som du efterspørger. Er I ikke bare utålmodige?

Nej, det synes jeg ikke, vi er. Vi mener ikke, vi er til gene. Det vi vil lave nu, det vil ikke påvirke det, DBU vil lave. Vi vil bare have lov til selv at bestemme bare lidt af, hvad vi gerne vil lave. Måske man kunne forestille sig, at vi lige samles og tager en tur på Bakken. Der er ikke nogen, der siger, at de ting vi vil lave, skal have noget med fodboldverdenen at gøre.

Der har jo været en del snak om, at dommerklubberne ikke skal ende som kaffeklubber. Hvis I kun skal arrangere social ting, hvorfor er I så ikke en kaffeklub?

Det er det det jo ikke,  fordi vi vil have et sted at bakke hinanden op, hvis vi har problemer af den ene eller den anden art. Der er nogle dommere, der føler, at de får for lidt vejledning. Så er vi godt nok ikke vejledere, men vi har lavet den aftale, at hvis vi føler, at vi godt vil have nogen ud og se os dømme, så tager vi ud og hjælper hinanden. Der har været store problemer de sidste par år. Der er mange, der ikke har fået de vejledninger, som de gerne ville have.

Af aftalen mellem DBU og DFU fremgår det, at DBU skal anbefale nye dommere at melde sig ind i en dommerklub. Hvad mener du om det punkt?

Det har jeg ikke noget imod. Vi mener så bare, at DBU skal fortælle, at der er to alternativer i København, og at man selv kan vælge, hvilken man vil være medlem af.

Men hvis I gerne vil have DBU København til at informere om, at der er to forskellige dommerklubber, hvorfor er I så ikke en konkurrent til KFD?

Jamen det synes jeg bare ikke, vi er. Det er to vidt forskellige ting, vi står for. KFD har mange kurser for dommerne, og det har vi jo ikke. Så der vil I have et forspring. Og i kraft af det vil jeg ikke sige, at vi er en konkurrent.

Men tror du på sigt, at I kunne blive en konkurrent?

Så skal vi virkelig arbejde hårdt.

Ønsker du det?

Ikke lige nu. Det er vi slet ikke gearet til.

Nogen vil måske tænke, at I bare er en samling mennesker, der har set sig sure på KFD og nu forsøger at stjæle nogle af vores medlemmer. Hvad tænker du om det?

Der vil jeg sige, jeg er personligt ikke sur. Jeg har bare ikke delt Jeres holdninger, og det er ikke første gang, det er sket. Jeg har nu fået muligheden for at melde mig ud, og det valgte jeg at gøre.

Hi, I’m Nicolas Stig Nielsen

Leave a Reply