KFD
Nyheder

Absurd udmelding fra DBU: Ikke flere nye dommere og ikke mere uddannelse!

KFD har i weekenden modtaget en overraskende og meget foruroligende besked fra DBU.

Bjarne Nigaard er ikke imponeret over DBUs seneste udmelding

“Efter sidste års genforhandling og indgåelse af fælles samarbejdsaftale mellem DFU og DBU, og dermed altså en gensidig aftale om de danske fodbolddommeres arbejdsvilkår, troede KFD, at der nu var nogenlunde fred og ro omkring krav og rettigheder for den enkelte dommer”, forklarer KFDs formand Bjarne Nigaard. “Det skulle desværre vise sig at være helt forkert!”

Han oplyser, at DBU i weekenden har udsendt besked til alle sine lokalunioner og sine dommerfaglige udvalg om, at der resten af budgetåret lukkes helt ned for uddannelse af dommere, både nye aspirantkurser (hvis de ikke allerede er planlagt) og al form for efteruddannelse. Begrundelsen er, at DBU ikke mener at kunne finde økonomi til uddannelse.

“Det er helt absurd, at DBU på den ene side stiller sig op og ønsker flere dommere uddannet, samt at der skal gøres mest muligt for at gøre de eksisterende dommere endnu bedre”, fortsætter Nigaard, “men på den anden side vil de ikke overholde forpligtelserne i den fælles aftale om, at det er DBU der skal betale for den nødvendige uddannelse!”.

For dommerne i KFD betyder det, at alle de kurser man ellers har meldt sig til, eller mangler for at opfylde kravene om indrangering osv., ikke vil blive afviklet. Og dermed stiller det en lang række dommere i en meget prekær situation.

I den indgåede samarbejdsaftale mellem DFU og DBU, som også gælder på lokalt niveau (altså mellem KFD og DBU K) hedder det bl.a.:

“… DBU sikrer de økonomiske og administrative ressourcer, der er nødvendige for en fortsat udvikling af dommeruddannelsen og dommerarbejdet på alle niveauer…”

“Det er jo helt tydeligt, at en afskaffelse af efteruddannelse og nyuddannelse, alene med henvisning til økonomi, på ingen måde lever op til den forpligtelse DBU har påtaget sig i aftalen,” fastslår Bjarne Nigaard. “Det er derfor hvad man kunne tolke som en egentlig opsigelse af samarbejdet, idet det er et helt afgørende og bærende grundlag, DBU nu helt af egen drift, og uden forudgående drøftelse, med et snuptag fjerner.”

Bjarne Nigaard har endnu ikke et bud på, hvad konsekvenserne kan blive af DBUs udmelding.

“Vi lader naturligvis i første omgang DFU se på sagen”, forklarer han. “Men hvis ikke DBU er bundet af aftalen og dens pligter, så er vi selvsagt heller ikke!”

Nogle af de væsentlige forpligtelser DFU og KFD har i aftalen er, at man som dommer skal førsteprioritere kampe under DBU, og at man alene må tage et på forhånd mellem parterne aftalt symbolsk honorar for at dømme en kamp. Mod at man altså i stedet modtager billig efteruddannelse fra DBU.

KFD følger situationen meget nøje.

“Vi håber selvsagt på, at der er tale om en lidt for vedvarende aprilsnar. Det sidste vi har brug for nu, er fornyet uro om dommernes vilkår og samarbejdet med DBU: Det kan jeg simpelthen ikke tro, at DBU i fuld alvor mener, at de vil tage ansvaret for!”, slutter Bjarne Nigaard.

fodbolddommer.dk følger op på historien, så snart der er nyt.

Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply