KFD
Nyheder

KFD’ere klar til førstehjælp

Bane 28 ude på Kløvermarken. Din Serie 3-kamp er godt i gang. Pludselig falder en spiller om i græsset med hjertestop. Som dommer og leder af kampen vender spillerne blikket mod dig. Hvad gør du?

Instruktør Ronnie Seth Graadal underviser i førstehjælp.

Det svar søgte syv KFD’ere på ”Førstehjælp for fodbolddommere” 27. april på DBU Københavns kontor på Østerbro. Instruktør var KS-dommer Ronnie Seth Graadal, der til daglig kører ambulance for Falck i Farum og som i fem år har undervist i førstehjælp.

– Folk er oftest bange for at gøre noget forkert, når det drejer sig om førstehjælp. Men når et menneske befinder sig i akut livsfare, kan man faktisk ikke gøre noget forkert. Det kan ikke blive værre, så det gælder bare om at gi’ den gas med førstehjælp, lyder det fra Ronnie Seth Graadal.

Det skal gå stærkt

Hjerte, lunger og hjerne er nogle af kroppens vitale organer, som Ronnie Seth Graadal fortalte om. Derudover bød kurset på praktiske øvelser, såsom hjertemassage og kunstigt åndedræt på dukker. Hjertet er musklen, der pumper blodet rundt og forsyner kroppen med uundværligt ilt.

– Kroppen kan klare sig uden ilt i fire-seks minutter. Det er derfor alfa og omega, at man hurtigt puster ilt ned i lungerne og får gang i hjertet med massage, siger Ronnie Seth Graadal.

Henrik Nichlasen lytter til Frederik Nørups åndedræt.

Instruktøren opfordrede deltagerne til at reagere efter følgende skabelon, som er identisk med de fire hovedpunkter inden for førstehjælp.

1: Stands ulykken

2: Gi’ livreddende førstehjælp

3: Alarmering (112)

4: Gi’ almindelig førstehjælp

Johan Bay flytter instruktøren væk fra "ulykkestedet".

En teaser

De var første gang, at KFD afholdt kurset ”Førstehjælp for fodbolddommere”, der varede tre timer. Kurset var dog ikke et officielt et af slagsen.

– Formålet med aftenen var at klæde dommerne en smule bedre på, hvis uheldet skulle ske. Det skal ses som en teaser i forhold til et rigtigt førstehjælpskursus, siger Ronnie Seth Graadal.

Fra KFD’s aktivitetsudvalg oplyser Frank Kanlund, at dommerklubben er parat til at stable et nyt førstehjælpskursus på benene, såfremt der er efterspørgsel blandt medlemmerne.
Hi, I’m Redaktør

Leave a Reply