KFD
Nyheder

DFU’s formand har ordet

Formanden har ordet april 2017

Forfatter Tore Østergaard

Nu ser vi desværre for alvor konsekvenserne af den manglende efteruddannelse, kompetenceudvikling og træning på breddedommerniveau. Og samtidig med at DBU ikke løfter opgaven afviser DBU at lægge økonomien og kompetencen ud til dommerklubberne. Taberne er landets fodboldklubber og alle dommerne. I stedet for den nødvendige handling offentliggør DBU økonomiske tal, der er så kreativt fremstillet, at man kunne grine af det, hvis ikke det var så alvorligt.

I 2013 aftalte DFU og DBU, at DBU fremover kunne lægge opgaver indenfor træning, efteruddannelse, fastholdelse og kompetencefastholdelse ud til dommerklubberne. Visionerne i notatet er store, og både dommerklubber og dommere forventede, at man med denne gode aftale kunne sikre den nødvendige træning og vedligehold af faglighed hos alle dommere. Men DBU har kun i meget begrænset omfang ønsket at benytte aftalen. Senest har DBU meddelt DFU, at man ikke vil lægge hverken kompetence eller økonomi ud til dommerklubberne.

DBU var åbenbart ikke specielt ærlige, da man indgik en aftale, man i praksis ikke vil anvende. Men den manglende handling er meget problematisk.

Der har netop været talentsamling i Odense, og hver 4 talentudvikler dumpede i teori. Hver 5 talentdommer dumpede også. Det er ikke et udtryk for manglende seriøsitet fra disse personer, men et klart signal om, at der mangler den helt nødvendige træning og uddannelse. Og her taler vi om talenter, hvordan ser det så ikke ud hos den almindelige breddedommer? Med sikkerhed værre! Før 2013 betalte DBU et bloktilskud på kr. 750.000 årligt til dommerklubberne, der så sikrede den løbende træning og vedligehold af dommernes faglighed, både teori og praktik. Det blev i 2013 afløst af den nye uddelegeringsaftale. Men når DBU ikke anvender denne og sparer pengene, så står vi, hvor vi gør. Dommernes faglighed og kompetence er markant faldende. De store tabere er alle fodboldklubberne, der forventer en dygtig og kompetent dommer hver gang. Det er ganske enkelt uacceptabelt – og nu skal der altså ske noget.

DBU Jylland har senest offentliggjort, at der anvendes ca. 2 mill kroner årligt på dommernes uddannelse og faglige udvikling. Det regnestykke er bare så kreativt, at det må være lavet grundet dårlig samvittighed!

DBU Jylland skriver, der årligt anvendes ca. kr. 650.000 på den strukturerede uddannelse, hvor ca. 240 dommere har været på kursus. Der er tale om maks. 20 kurser af 1 dags varighed.

Det rigtige regnestykke ser således ud:

Instruktører, 20 dage af kr. 3200 pr dag                                     Kr.   64.000
Kørsel instruktører, højt sat                                                               Kr.   36.000
Materialer og lokaler, 20 kurser af kr. 2500                             Kr.   50.000
I alt                                                                                                                     Kr. 150.000

 

Der er ingen forplejning eller kørselsudgifter til dommerne. Dette betaler de selv.

DBU, hvor er de sidste kr. 500.000? De er i hvert tilfælde ikke anvendt på dommernes kompetenceudvikling – men måske tæller DBU administrativt ansatte med i regnestykket? Det er da meget kreativt at sige, at administrative medarbejdere øger dommernes kompetence- og uddannelsesniveau ved at sidde og administrere i DBU!

Også andre af DBUs tal hænger ikke sammen, og det er DFUs vurdering, at alene DBU Jylland ”skjuler eller finansierer op mod 3 administrative stillinger ved at kalde det dommerfaglig udvikling!

DBU Jylland uddelegerer faktisk enkelte opgaver til dommerklubberne – og skal anerkendes for det. Men det er langt fra nok – og der skal skabes et helt andet system, hvor dommerklubberne reelt påtager sig et samarbejdende ansvar for den løbende træning i teori, praktik og fysik. Og det er dommerklubberne klar til! Langt over 100 frivillige dommerfaglige ledere er klar til at tage fat. Billigt og effektivt, så lad os nu komme i gang DBU!

DBU skal naturligvis fortsat stå for den strukturerede efteruddannelse, talentudvikling og lign. Men nu må vi have de penge, DBU siger, der bruges på uddannelse til også at blive brugt på lokal effektiv uddannelse. Dommerklubberne, kan billigt og effektivt genoprette den nuværende faktuelle uacceptable situation.  Det er helt nødvendigt for Dansk fodbold – og på høje tid!

Hi, I’m René Krarup