KFD
Nyheder

Fortællinger fra dommerverdenen – af Henrik Adamsen

Første gang jeg mødte Peter Mikkelsen var den 10. juli 1990. Peter var netop hjemkommet efter at have været reservedommer i VM-finalen 2 dage forinden, og var nu mit store idol, bl.a. udmøntet i, at jeg i januar samme år havde bestået dommereksamen og havde dømt fodbold i foråret 1990… jeg dømmer stadig fodbold og er også udvikler.

Jeg mødte Peter i cafeteriaet den aften i Ishøj Idrætscenter. Peter Mikkelsen skulle dømme en opvisningskamp ca halvanden time senere på Ishøj Stadion mellem de lokale fra Strandens Boldklub 50 (SB 50) med visse eksterne forstærkninger, og Færøernes nydannede landshold, der senere på året chokerede den ganske verden ved i sin første kvalifikationskamp nogensinde – til EM 1992 – at slå Østrig med 1-0.

Hvorom alting er overrakte jeg Peter Mikkelsen, som vel både var taknemmelig men også lidt chokeret over at en vildfremmed knægt gav ham en buket og takkede ham for hans fantastiske VM præstation i måneden forinden, hvor han i mangel af dansk deltagelse var den der gjorde hele Danmark stolt.

Henrik Adamsen

Peter Mikkelsen dømte en udmærket kamp den aften, men åbenbart var det ikke alle publikummer, der var helt tilfredse med Smiling Peters indsats, for på et tidspunkt i 2. halvleg lød det med usikker stemmeføring, så alle kunne høre det, fra tilskuerpladserne: “Du er sgu meget bedre på TV, Peter!”  Til stor moro for både Peter og publikum i øvrigt, og som man siger: “Fra børn og fulde folk skal man høre sandheden”… Jeg er ret sikker på, at det her var en af sidstnævnte kategori, der bidrog til debatten.

Flere gange i de følgende år overværede jeg på diverse stadions Peter Mikkelsen’s fantastiske ledelse af kampene i især den bedste danske række, og husker blandt andet en kamp i datidens 1. division på et rungende tomt Gentofte Stadion mellem B.1903 og B.93 hvor Peter Mikkelsen dømte et frispark til B.93, og hvor Carsten V. Jensen gerne ville trække tiden, og gjorde tegn til at bemægtige sig bolden. Pludselig lød det – så det rungede i hele 2820 Gentofte – “LAD DEN BOLD LIGGE CARSTEN!”. Ingen var i tvivl om, hvem afsenderen var:-)

På et tidspunkt blev det vistnok en sandhed blandt Brøndbys fans, at Peter Mikkelsen konsekvent ikke ville dømme straffespark til Brøndby, selv ikke de mest oplagte, og der sås trøjer på Faxe-tribunen, blandt de mest trofaste fans med påskriften: “Jeg var der, den aften Peter Mikkelsen dømte straffespark til Brøndby!”

Så en kæmpe tak til Peter Mikkelsen for at være et forbillede gennem mange år for alle vi dommere, også breddedommerne, i hele Danmark…

Mvh
Henrik Adamsen

Hi, I’m René Krarup