Solen skinner over Genforeningspladsen, og temperaturen har sneget sig over de 20 grader, da Rúni Olsen sammen med linjedommerne Bart og Lars Møller inspicerer banen en times tid før, KS-kampen mellem Union og Rønne skal sættes i gang.

– Banen er lavet af samme materiale som på Færøerne, konstaterer Rúni, der er vant til at dømme på kunst og dermed hurtigt føler sig hjemme her på Unions nye kunstbane. Men hvor underlaget er velkendt for Rúni, så er der andet, som er markant anderledes end forholdene på Færøerne. Det vender vi tilbage til.

Rúni Olsen inspicerer banen før kampstart.
Rúni Olsen inspicerer banen før kampstart.

Rúni Olsen er i København som en del af KFD’s udvekslingsaftale med vores færøske kolleger. Han er 36 år og dømmer til dagligt i Færøernes næstbedste række, 1. delid, og er linjedommer i den bedste række, EFFO-deildin. Rúni er kunderådgiver i en færøsk bank, og det kunne sikkert have udløst nogle gode faglige snakke med vores egen bankmand, kasserer Niels Thomasen, men han var desværre forhindret i at se kampen.

I dag gælder det Rúnis første dommeropgave uden for Færøerne.

– Jeg er spændt på, hvordan niveauet er, siger han, mens han gør klar til at give Bart og Lars instruktionen i omklædningsrummet. Her får trioen også besøg af Bjarne Nigaard, der skal udvikle Rúni. Bjarne var i sin tid som KFD-formand hovedmanden bag udvekslingsaftalen med Færøerne.

Union bringer sig på 1-0, men to hurtige scoringer af Rønne vender kampen. Det lykkes dog hjemmeholdet at udligne inden pausen. Efter pausen kommer Union hurtigt på 4-2, og så synes kampen afgjort. Men en Union-spiller laver en holdeforseelse på en bornholmer uden for straffesparksfeltet. Forseelsen strækker sig ind i feltet, og Rúni dømmer korrekt straffespark. Rønne brænder dog, og senere i kampen scorer Union til slutresultatet 5-2.

Bjarne Nigaard udvikler trioen.
Bjarne Nigaard udvikler trioen.

Efter kampen er Bjarne klar sine betragtninger. Det er dog lige før, at udviklingen slet ikke bliver til noget. Rúni har ikke medbragt øl fra hjemstavnen, og det får næsten Bjarne til at udvandre. Trioen får dog øl på bordet, og Bjarne giver en god udvikling med både tre udviklingspunkter og tre fastholdelsespunkter for Rúni, der synes, at kampens niveau meget godt matcher det, han kender fra kampene derhjemme. Under samtalen afslører Rúni, hvad der var hans største udfordring i dag: Varmen!

– Det er meget varmere, end jeg er vant til på Færøerne. Og der er heller ikke så meget vind, som vi ofte har derhjemme. Det kunne jeg godt mærke, forklarer Rúni, der ellers har nydt dagen:

– Det er fedt, at der er mødt en del tilskuere op, der er tændt op i grillen og en rigtig god stemning omkring kampen. Og her bagefter kan jeg mærke, at spillerne hygger sig med det, siger han med henvisning til, at Unions spillere har knappet bajerne op og sidder og nyder dem i det gode vejr uden for dommeromklædningen.

Der havde endda været så godt gang i pølsesalget, at de lovede pølser til trioen og udvikleren aldrig nåede frem til dommeromklædningen. Men KFD inviterede Rúni på middag efter kampen, inden han skulle bruge den sidste aften i København med herboende færøske venner.

– Det har været en sjov og spændende oplevelse at dømme i København, slår Rúni fast.

Dommer2
Glad dommertrio efter kampen.

 

Færøsk dommer – næsten – på hjemmebane